Szczecińskie jedzenie na TikToku
Litewska TikTokerka, która zajmuje się tematami gastronomicznymi postanowiła odwiedzić stolicę Zachodniego Pomorza i pokazać swoim widzom najlepsze jedzenie. Edita Kaite, bo tak nazywa się autorka filmu jeździ po całej Polsce i tworzy treści związane z lokalnym jedzeniem czy miejscami wartymi odwiedzenia. Szczecin odwiedziła przy okazji imprezy The Tall Ships Races 2024. A jakie przysmaki pokazała w swoim TikToku?
1. Pasztecik
Klasyczne danie rodem z poprzedniego wieku. Dostępny w kilku wariantach przysmak to ciasto drożdżowe, smażone na głębokim oleju z farszem, najczęściej mięsnym. Do posiłku przeważnie podaje się czerwony barszcz. Przekąskę możemy zjeść w kilku miejscach Szczecina, przy czym pierwszym punktem był powstały kilkadziesiąt lat temu lokal przy al. Wojska Polskiego.
2. Paprykarz szczeciński
Pasta kanapkowa sporządzona z mięsa ryby, koncentratu pomidorowego i ryżu, najczęściej podawana na chlebie, ale wariantów jej podawania jest mnóstwo, w tym lody o smaku paprykarzu. Ten przysmak urósł z prostej pasty do miana prawdziwego rarytasu i jest sporządzany w różny sposób przez wielu kucharzy w restauracjach.
3. Frytburger
Nie ma bardziej szczecińskiego fast-fooda niż klasyczny frytburger. Hamburgerowa, trójkątna bułka z samowyrabianym kotletem wieprzowym, przykrytym warstwą frytek i zalanym sosami. Prostota tego dania jest jednocześnie jego ogromną zaletą. Klasycznego frytburgera zjemy w dwóch bardzo popularnych lokalach: Bar Rab i Mak Kwak.
4. Bułka ze śledziem
Danie, które przybyło do nas z Holandii to portowa potrawa uwielbiana w przeszłości przez marynarzy i kapitanów statku. Filet śledziowy umieszczony jest w chrupiącej bułce w towarzystwie sałaty, ogórka kiszonego i cebuli. Opcjonalnie dodawane są inne dodatki.
5. Bar mleczny Turysta
Ostatnim z zaprezentowanych miejsc przez TikTokerkę, był klasyczny Turysta. Miejsce z historią, w którym zjemy domowe obiady, od lat uwielbiane jest przez mieszkańców Szczecina.
Mieliście okazję spróbować, któregoś z dań? Które jest wasze ulubione?