restauracja

i

Autor: pixabay

"Nie ma dnia, żeby nie upadła choć jedna restauracja".

2023-01-11 10:06

Piotr Wolny, dyrektor Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie, alarmuje o tragicznej sytuacji branży gastronomicznej. Sytuacja małych i średnich przedsiębiorstw, zdaniem ekspertów, staje się coraz trudniejsza z każdym miesiącem. Największy wpływ kryzysu w tym sektorze są horrendalne wzrosty kosztów prowadzenia firmy.

Przedsiębiorcy nie ukrywają, że tak trudno prowadził biznes w sektorze MŚP, jak teraz, to jeszcze nie było nigdy. Codziennie upadają restauracje, bo ich właściciele otrzymują rachunki z hurtowni i są przerażeni kosztami. Jeszcze gorzej jest jeżeli chodzi o ceny energii. Nie ma szans, żeby podwyżki wpisać w koszt działalności firmy, bo talerz zupy kosztowałby 20 zł, a obiad domowy 35 zł - mówi Wolny. 

Szczecińska Północna Izba Gospodarcza przygotowała kolejny apel do polskiego rządu.

Nasze oczekiwania to przygotowania wspólnego frontu wsparcia dla MŚP, a szczególnie gastronomii, cukiernictwa, piekarnictwa i rzemiosła spożywczego czyli sektorów najbardziej energochłonnych. 

Jak pokazują statystyki branża gastronomiczna była w zeszłym roku drugą pod względem podejmowanych postępowań windykacyjnych.