łyżeczki

i

Autor: PIOTR JEDZURA/REPORTER

zdrowie

Dodaję szczyptę tej przyprawy do prawie każdego dania. Mój organizm od razu mi za to dziękuje!

2024-05-20 8:39

Od kiedy dowiedziałam się, że mam chorobę tarczycy, walczyłam o lepsze wyniki. Dietetyk i lekarz rodzinny doradzili mi, abym dodawała jak najczęściej szczyptę tej przyprawy do większości dań. Jak się okazało, mój organizm jest mi za to wdzięczny! To niedroga przyprawa dostępna w prawie każdym sklepie.

Kurkuma i jej magiczne właściwości

Kurkuma pochodzi z ostryża długiego, który na dziko rośnie w krajach tropikalnych i Indiach. Niektórzy nazywają go inaczej szafranem indyjskim. Ma on wiele zastosowań od wieków, a dokładnie to:

  • roślina lecznica - wyciągi pomają prozdrowotnie, spowalniają rozwój nowotworów, łagodzi stany zapalne i wspomaga metabolizm;
  • roślina przyprawowa - poprawia smak, zabarwia dania;
  • roślina barwierska - zabarwia tkaniny;
  • roślina kosmetyczna - wyroby o zapachu orientalnym, z witaminą C jako serum;
  • roślina ozdobna.

W sklepie kurkumę kupimy normalnie w saszetce za mniej niż 2 zł za paczuszkę.

Poradnik Zdrowie - przyprawy

Jak sprawnie przemycam kurkumę w posiłkach

Gdy okazało się, że mam dosyć poważną chorobę związaną z tarczycą, musiałam wprowadzić specjalną dietę, aby zmniejszać regularnie zapalenie tego organu. Dietetyczka mi doradziła, żebym dodawała szczyptę kurkumy do większości dań i organizm będzie mi za to bardzo wdzięczny. Faktycznie tak się stało! Od kiedy dodaję częściej kurkumę, moja waga spada, a wyniki tarczycy są coraz lepsze! Do czego dodaję kurkumę?

  • Szczypta do herbaty kurkumy nie zmieni mocno smaku, ale wspomoże organizm.
  • Jajecznica z kurkumą nie tylko ładnie zmieni kolor na intensywny żółty - wspomoże też metabolizm.
  • Gdy przyprawiam mięso, zawsze dodaję kurkumę!
  • Przy ubijaniu ziemniaków, dodaję szczyptę kurkumy.
  • Zupę na koniec przyprawiam szczyptą kurkumy.
  • Zawsze do curry czy innych smażonych/pieczonych warzyw dodaję kurkumę.
  • W przypadku tostów dodaję przyprawę do środka.

Oczywiście, kurkuma w zbyt dużej ilości może przynieść skutki odwrotne od oczekiwanych. Jeżeli, np. jem ziemniaki z mięsem, to tylko jedna z części dania otrzymuje porcję kurkumy. Nadmiar kurkumy może spowodować nawet biegunkę, dlatego ważne jest zachowanie umiaru w używaniu przyprawy i dobrze zbilansowana dieta.

Jeżeli mam jadłospis składający się z 5 posiłków, do tylko dwóch, a nawet czasami jednego dodaję szczyptę kurkumy.

Ważne - nie jem osobno kurkumy! Jest ona najlepiej przyswajalna po podgrzaniu i obróbce z dodatkami.

Magda Gessler odmieniła szczecińskie restauracje!