Pamiętaj o tym składniku w diecie, a będziesz dłużej najedzony!
Białko w diecie jest istotnym składnikiem. To ono, oprócz warzyw sprawia, że dłużej jesteśmy najedzeni, a co za tym idzie – nie ma potrzeby podjadania. Dobrze dobrane pozwala sprawić, że będziemy też mieli zróżnicowaną dietę. Dodatkowo białko jest najważniejszym elementem budulcowym organizmów żywych.
W jakich produktach znajdziemy najwięcej białka?
- Mięso,
- jaja,
- ryby,
- rośliny strączkowe,
- orzechy,
- nasiona,
- mleko oraz jego przetwory.
Można też postawić na odżywki białkowe. Obecnie na rynku jest ich ogrom smaków, głównie słodkich, takich jak truskawkowa czy karmelowa.
A ile jeść białka dziennie? Według trenera Karola Pieczki, potrzeba około 1,6 g białka na 1 kg ciała. Czyli na wagę 70 kg, potrzeba 112 g białka. Zapotrzebowanie na białko zwiększa się jednak w kilku przypadkach:
- u dzieci i młodzieży,
- w okresie ciąży,
- przy niektórych chorobach,
- u sportowców.
Białko można kontrolować przez liczenie go w odpowiednich aplikacjach.
Te oznaki świadczą o tym, że masz za mało biała w diecie!
Niedobory białka mogą byś tragiczne dla organizmu. Przez spory brak na pewno można mieć problem z osiągnięciem odpowiedniej wagi. Ale jakie są oznaki, że mamy za mało białka w diecie?
- Łamliwe paznokcie,
- wypadające włosy,
- częste choroby,
- ciągłe uczucie głodu.
Nadmiar białka w organizmie jest niebezpieczny!
Jak się okazuje, można też łatwo doprowadzić do nadmiaru białka w organizmie. Niestety, to obciąża ciało! Azot powstający z białek pokarmowych, musi zostać wydalony z organizmu. Z azotu za to w wątrobie powstaje amoniak. Zbyt nadmierna podaż azotu obciąża nerki i wątrobę.