gastronomia

Zjadłam pączka z paprykarzem! Przeszło to moje wyobrażenia. Tego smaku nie zapomnę nigdy

2025-02-27 11:46

Gdy ktoś rzuca hasło Szczecin lub Pomorze Zachodnie, często przed oczami pojawia się paprykarz. Wiele kojarzy go z takim w puszce, ale od lat w województwie zachodniopomorskim firmy same tworzą ten rybny przysmak. Jedna z nich postanowiła stworzyć... pączka z paprykarzem. Postanowiłam go sprawdzić.

Szczecin Radio ESKA Google News
Autor:

Pączek z paprykarzem naprawdę istnieje. Ryby Zubowicz zrobili to

Warto na samym początku zaznaczyć, że obecnie w województwie zachodniopomorskim są firmy, które same tworzą paprykarz. W Szczecinie robi to firma Nemo. Wyspa Wolin ma też swój własny odłam. "Kanał Sportowy" w swoim materiale zachwalał ten z Kamienia Pomorskiego. Jak się okazało, tworzy go firma właśnie z tego miasta, która ma swój punkt w Szczecinie przy alei Wyzwolenia - Ryby Zubowicz.

 - Pączki były robione w Kamieniu Pomorskim dzisiaj od 4 rano. Według tradycyjnej receptury, smakują jak takie babcine pączki robione na cieście drożdżowym. Tylko tyle, że zamiast słodkiego farszu, mamy paprykarz. Są bardzo pulchne! Jak pierwszy raz je spróbowałam to przepadłam. Regularnie robimy pączki z paprykarzem. Staramy się co czwartek przywozić je do Szczecina. Dołożymy też we wtorki. W Kamieniu Pomorskim się przyjęły i miasto żyje paprykarzem kamieńskim - powiedziała dla szczecin.eska.pl Natalia Zubowicz.

Jak zaznacza pani Natalia, paprykarz kamieński różnie się trochę od tego szczecińskiego.

- Paprykarz kamieński różni się tym, że jest inna receptura. My bazujemy na dorszu, anchois i sosie ostrygowym - dodała pani Natalia.

W Szczecinie zakwitły pierwsze krokusy

Sprawdziłam, jak smakuje pączek z paprykarzem. To Szczecin w pigułce?

Jak to na osobę z Pomorza Zachodniego bywa, musiałam spróbować pączka z paprykarzem. Kosztował on 12 zł i nie wyglądał jak te klasyczne słodkości. Miał bardziej podłużny kształt. Faktycznie smakował inaczej. Ciasto bardzo pulchne, ale jednocześnie bardzo mięciutkie. W środku czuć dobrą jakość paprykarza, którym dominuje ryba. To najbardziej wyczuwalny smak. Początkowo bardzo się bałam tej całości, jednak jestem zachwycona smakiem.

Przede mną bezpośrednio w sklepie, miała okazję przetestować go pani Wioletta. Jak zaznacza, od wielu lat pracuje w kuchni i od razu rozpoznaje niektóre rzeczy.

- Dwufazowe ciasto, paprykarz robiony, prawda? Od razu rozpoznałam Bardzo dobry - śmiała się Wioletta Defée.

W galerii zdjęć zobaczycie, jak wygląda pączek z paprykarzem!

Znane miejsca w Szczecinie. Czy rozpoznasz je wszystkie?
Pytanie 1 z 7
Czy rozpoznasz ten Park?
Park Kasprowicza
poradnikzdrowie.pl - DOBRZE POSŁUCHAĆ. Drogowskazy Eska Rock
Michał Wrzosek: „zdrowe życie zamiast restrykcyjnej diety”. DROGOWSKAZY