- W przypadku ryby świeżej, jeżeli mamy całą rybę, wygląd, barwa skóry już świadczy o jej świeżości. Jeżeli to jest skóra wyraźnie wybarwiona, błyszcząca, to mamy pewność, że ryba jest świeża. Jeżeli z kolei skóra jest matowa, pokryta śluzem, to możemy domyślać się, że spędziła już sporo czasu na przysłowiowej półce sklepowej - tłumaczy Zenon Plewa z Inspekcji Jakości Handlowej w Szczecinie.
Polecany artykuł:
Czasami trzeba się przyjrzeć nieco bliżej.
- Jeżeli skrzela są intensywnie wybarwione, koloru czerwonego, to mamy rybę świeżą. Świeża ryba ma też oczy wypukłe, przeźroczyste, wyraźną źrenicę, natomiast ryba, która traci świeżość ma oczy wklęsłe, a źrenica jest mało widoczna - dodaje Plewa.
W tym roku średnia cena kilograma karpia to ok. 30 zł