
Specjalne kebaby w Szczecinie oczami AI
W Szczecinie coraz częściej można spotkać kraftowe kebaby z wymyślnymi sosami (miętowy, malinowy) oraz nietypowymi połączeniami smaków. Jedna z firm Kebaby raz na jakiś czas tworzy autorskie kompozycje mięs dostępne tylko jednego dnia, np. z japońską wołowiną. W Polsce powstał już kebab z czekoladą, a nawet z roladą śląską.
Postanowiliśmy zapytać Chat GPT o to, jakie specjalne kebaby mogłyby powstać w Szczecinie:
- Kebab z paprykarzem – bułka pita lub lawasz posmarowany warstwą paprykarza szczecińskiego, do tego chrupiąca sałata, ogórek kiszony, czerwona cebula i sos czosnkowy lub musztardowy. Można dodać grillowaną rybę zamiast klasycznego mięsa.
- Kebab z pasztecikiem szczecińskim – pokrojony w cienkie paski pasztecik szczeciński (np. z mięsem lub kapustą i grzybami) zawinięty w lawasz z dodatkiem surówek, chrzanowego sosu i ewentualnie odrobiny tartego sera.
- Kebab portowy – inspirowany nadmorskim charakterem Szczecina. Zawiera grillowaną rybę (np. dorsza lub flądrę), frytki zamiast tradycyjnego mięsa, kapustę kiszoną, cebulę i sos koperkowy lub cytrynowy majonez.
- Kebab marynarza – wersja kebaba z marynowanym śledziem zamiast mięsa, podawana z buraczkami, kiszonym ogórkiem, cebulą i ostrym musztardowym sosem.
- Kebab Stettiner – nawiązujący do niemieckich wpływów w regionie. Zawiera grillowaną kiełbasę szczecińską, kiszoną kapustę, musztardę i chrupiące prażone cebulki, podane w cienkim placku lub bułce.
- Kebab Bosmana – inspirowany barowymi klasykami. Wołowina lub wieprzowina doprawiona piwem i musztardą, podawana z cebulą, ogórkiem konserwowym i sosem chrzanowym.
- Kebab Pomeranus – wersja dla wegetarian, bazująca na pasztecie z fasoli lub soczewicy, podana z sałatką z buraków, chrzanem i świeżymi ziołami.