Lody z maślanki mają naturalną puszystość

i

Autor: materiały prasowe Lody z maślanki mają naturalną puszystość

Lody Z MAŚLANKI hamują starzenie i poprawiają humor. Stworzyła je badaczka ze Szczecina!

2021-04-23 11:24

Nową recepturę lodów, w której mleko zastąpiono maślanką, opracowała badaczka z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. Dzięki tej metodzie zwiększa się objętość i puszystość deseru. Lody z maślanki mogą też... opóźniać procesy starzenia.

Badaczka dr inż. Katarzyna Szkolnicka w pracy naukowej zajmuje się wykorzystaniem produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego, wskazując, że są to surowce o cennym składzie, które nie powinny być postrzegane jako odpad. 

Jak wyjaśniła, poprawę jakości lodów umożliwiło wykorzystanie składników występujących naturalnie w maślance, gdzie ich stężenie jest pięciokrotnie wyższe niż w mleku. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają przeciwzapalnie i pozytywnie wpływają na funkcje układu nerwowego. Z kolei białka znajdujące się w maślance mają właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe.

Polub nasz fanpage ESKA Szczecin News na Facebooku! Znajdziesz tam najciekawsze informacje z Twojego miasta i regionu

Według dr Szkolnickiej lody z maślanki mogą opóźniać procesy starzenia, sprzyjają dobremu samopoczuciu. "Dodatkowo w porównaniu do lodów tradycyjnych charakteryzują się wyższą wartością odżywczą przy mniejszej kaloryczności. Oprócz pozytywnego wpływu na wartość odżywczą maślanka poprawia teksturę lodów, co umożliwia wykluczenie dodatku chemicznych emulgatorów" – zaznaczyła dr Szkolnicka.

Do produkcji nowych lodów wykorzystano maślankę słodką, która jest produktem ubocznym przy produkcji masła oraz maślankę ukwaszoną bakteriami kwasu mlekowego. Podczas badań okazało się, że oba rodzaje maślanki z powodzeniem nadają się do ich produkcji.

"W naszym doświadczeniu udało nam się uzyskać odpowiednią puszystość na poziomie 50 proc. bez stosowania dodatku emulgatorów i stabilizatorów. Lody z maślanki są puszyste i stanowią doskonały, lekki deser" – powiedziała badaczka.

Produkcja lodów polega na zamrażaniu mieszanki lodziarskiej przy jednoczesnym wtłaczaniu do niej dużej ilości powietrza, dzięki czemu lody są puszyste i można je jeść łyżeczką.

QUIZ: Lody i sorbety. Sprawdź swoją wiedzę o deserach lodowych.

Pytanie 1 z 12
Lody dzielą się na 3 rodzaje:
Raport z anteny 22.04, godz.10