Dzień Lodów 2023. Skąd takie święto?
Dzień Lodów wypada w każdą trzecią niedzielę lipca. Ustanowiono go w 1984 roku w Stanach Zjednoczonych przez prezydenta Reagana. Chciał on uczcić kultowy smak słodyczy i dlatego ogłosił cały lipiec miesiącem lodów. W 2023 roku Dzień Lodów obchodzimy 16 lipca. W Polsce nie jest to tak popularne święto. Częściej obchodzi się Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych – 24 marca.
Jakie lody są zdrowe?
Nie zdziwi nikogo odpowiedź, jak napiszemy, że samodzielnie zrobione lody są najzdrowsze. Na plus takiej decyzji można głównie zaliczyć to, że wiemy, co dodamy do naszych lodów. Ile cukru, owoców, ewentualnie śmietanki. Jeżeli natomiast nie mamy na to czasu, które lody kupić w sklepie?
- Jednymi z najzdrowszych lodów są lody proteinowe. Nie zawierają one cukru, za to dużo białka. Warto jednak poczytać skład i ewentualne alergeny.
- Lody owocowo-sorbetowe. Wiele z nich zawiera sporo cukru, ale w niektórych sklepach w tzw. wielopakach są pakowane mniejsze porcje. Takie maluszki mogą mieć nawet mniej niż 100 kcal za porcję i zero cukru.
- Lody naturalne. W wielu przypadkach lodziarnie ograniczają dodanie cukru lub zamieniają go na zdrowsze zamienniki, jak ksylitol. Warto podpytać lodziarni z naturalnymi lodami, co zawiera ich produkt.
- Lody jogurtowe. Coraz więcej firm tworzy lody nie na bazie śmietanki, a np. jogurtu naturalnego lub greckiego. To już trochę ogranicza gramaturę cukru w przysmaku.
Warto pamiętać o tym, że nie powinniśmy bać się pytać sprzedawców o skład produktu. Powinien bez problemu udzielić informacji na ten temat.
Jak zrobić zdrowe lody w domu? Katarzyna Bosacka zdradza swój przepis
Katarzyna Bosacka to polska dziennikarka, która zajmuje się żywnością oraz jej składami. W swoich programach ujawnia, jak niektórzy producenci oszukują klientów. Zwraca też uwagę na zdrowsze zamienniki niektórych produktów. Podzieliła się przepisem na zdrowszą odmianę lodów, dodając też w komentarzach kilka uwag do jej przepisu.
- Kup wafle bez cukru lub omiń je.
- Przygotuj dobry blender
- Wrzucamy truskawki mrożone do blendera
- Dorzucamy trochę śmietanki słodkiej (30)
- Dwie łyżeczki cukru lub innego zamiennika
- Blendujemy.
Takie lody są od razu gotowe do spożycia dzięki mrożonym truskawkom. Można zrobić z innych owoców.