Rola folii w przechowywaniu ogórków
Kiedy wybierzemy się do dowolnego dyskontu z zamiarem zakupu ogórków, prawdopodobnie natkniemy się na dwie sytuacje: małe ogórki leżące luzem i te większe zapakowane w folię. Niektórzy myślą, że taka forma zabezpieczenie warzyw jest zbędna, skoro i tak musimy umyć je w domu. Rola folii jest jednak zupełnie inna.
Przede wszystkim folia ma służyć zapobieganiu wyschnięcia ogórka. To zielone warzywo składa się w 97% z wody, co oznacza, że z łatwością może utracić swoją chrupkość podczas procesu przewozu i leżakowania w sklepie. Ogórek zabezpieczony folią nie wyschnie nawet do 2 tygodni, co znacząco wydłuża możliwość jego przechowywania. Z tego samego powodu nie zaleca się całkowitego zdejmowania folii z ogórka po zakupie, a stopniowe jej odwijanie.
Inaczej sprawa ma się z mniejszymi ogórkami. Ich objętość jest znacząco mniejsza, a powłoka często chropowata. Sprawia to, że założenie folii nie będzie równie efektywne, co w przypadku większych ogórków.
Właściwości odżywcze ogórka
Ogórek to doskonałe warzywo, które ma swoje miejsce w wielu kuchniach świata, m.in. śródziemnomorskiej oraz azjatyckiej. Według danych GUS z 2016 roku, ogórek był drugim najchętniej konsumowanym warzywem w Polsce. Jest to niewątpliwie zasługą jego popularności wśród miłośników kanapek i sałatek.
Oprócz walorów smakowych, ogórek jest również prawdziwą bombą witaminową. Najwięcej z nich znajdziemy w skórce, dlatego nie zalecamy obierania ogórka. Co znajdziemy w środku tego warzywa?
- witaminę A
- witaminę C
- witaminę E
- witaminę K
- witaminy z grupy B
- kwas foliowy
- żelazo
- magnez
- wap
- fosfor
- potas
- sód
- cynk
Ze względu na wysoki poziom wody, ogórki też doskonale nawadniają. Polecamy dodawać je do lemoniady, sałatek, czy po prostu jeść same bez dodatków.
Równie wartościowym produktem odżywczym co ogórek, jest ryż. Zobaczcie mężczyznę, który uprawia go na głowie!
Polecany artykuł: