gastronomia

To jedna z najpopularniejszych restauracji w Szczecinie. Chińskie smaki w Sichuan potrafią zaskoczyć

2025-02-21 11:14

W Szczecinie można spotkać kuchnie dosłownie z całego świata. Indie, Brazylia, Korea, Japonia, Czechy oraz oczywiście Chiny. W tym ostatnim przypadku nie mówimy o potrawach typu "kurczak słodko-kwaśny", tylko konkretne chińskie dania. Popularny Sichuan powrócił po remoncie. Sprawdziliśmy, czy smak dalej zachwyca.

Szczecin Radio ESKA Google News
Autor:

Sichuan w Szczecinie oblegany po przeprowadzce

Sichuan to restauracja specjalizująca się w kuchni chińskiej. Wcześniejszy lokal znajdujący się niedaleko placu Zwycięstwa był zbyt mały na potrzeby restauracji. Często były tam kolejki właśnie przez liczbę miejsc. Postanowiono to zmienić i od stycznia 2025 Sichuan przeniósł się na ulicę Sienną w Szczecinie (niedaleko przystanku Wyszyńskiego). Od samego początku internauci zaznaczają w komentarzach, że kolejki są tam ogromne, szczególnie po godzinie 18.

- Czekałem 1.5 h na stolik. Na hot pot jest rezerwacja, ale na zwykłe stoliki trzeba czekać. Lokal był przed przeprowadzą oblegany, teraz też jest  - powiedział dla szczecin.eska.pl pan Jakub.

Sami kelnerzy zaznaczają, że nie są zaskoczeni zainteresowaniem mieszkańców.

- Już wcześniej odwiedzało nas sporo ludzi, dlatego mamy większy lokal. Docelowo będziemy mieć jeszcze jedną salę w tzw. piwnicy. Potrzebujemy tylko trochę czasu na przygotowanie. Planujemy też wprowadzić rezerwację na kilka stolików, nie tylko hot pot. Jesteśmy świadomi, że wiele osób z tego skorzysta, tylko jak w przypadku sali, potrzebujemy na to chwili - powiedziała nam pani z obsługi Sichuan.

Walentynkowy pokaz dronów na szczecińskiej Arkonce

Sichuan Szczecin to nie jest zwykła restauracja

Ceny jak to ceny, są według nas umiarkowane. Można kupić danie za 20 zł, są też te za 60 (szczegółowe menu w galerii zdjęć). Co ciekawe, wodę dostajemy za darmo. Postanowiliśmy spróbować dwóch popularnych dań jakimi są bułeczki bao oraz kurczak generała Tso. Do tego zamówiliśmy "Noodle peking crispy duck", czyli kaczkę w tempurze z sosem pekińskim.

Kurczaka i bao z boczniakiem dostaliśmy bardzo szybko. Sam kurczak smakuje dosyć specyficznie, ponieważ czuć w nim mocno sos sojowy. Mięso rozpływa się faktycznie w ustach. Ryż dodatkowo płatny. Bao równie smaczne - dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią roślinną jak my to może być dobre rozwiązanie. Boczniak praktycznie nie smakował jak boczniak przez konkretne przyprawy.

Królową stołu została jednak kaczka. W starym lokalu przeważał tam mocno słony posmak, teraz on jest mniej dominujący. Spora porcja makaronu, trochę mniej ogórka (a szkoda!). Kaczka również dobrze smakuje.

I to, co musimy zaznaczyć - mieliśmy ogromne szczęście ze stolikiem. Po naszym wyjściu zaczęły wchodzić kolejne osoby, które już musiały czekać na swoje stoliki. Na pewno trochę dłużej, ponieważ większość gości w lokalu dopiero rozpoczynała jedzenie.

Zdjęcie z Sichuan w Szczecinie zobaczycie w naszej galerii zdjęć

Gwara szczecińska
Pytanie 1 z 10
Gdy idziemy na Raba, to idziemy na: