12 potraw wigilijnych – symbolika
Skąd się wzięło akurat 12 dań? To odniesienie do dwunastu apostołów, a według wierzeń ludowych – miesięcy. Według przesądów, jaka Wigilia, taki cały rok. Jeżeli będzie „bogato” na stole, kolejny rok będzie naprawdę dobry. Dlatego, jeżeli odpuścimy jedną z nich, może czegoś zabraknąć.
Przepisy barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony z uszkami ta pyszna zupa z czerwonych buraków była już przyrządzana w XVI wieku. A wiemy to z twórczości Mikołaja Reja. Potrawa jest znana w Europie Wschodniej i Centralnej. W Ukrainie nazywa się go barszczem czernichowskim i podaje się go nie z uszkami, a… pampuszkami! Niektórzy podają go z ugotowanym jajkiem
- Przepis na barszcz wigilijny
- Przepis na tradycyjny barszcz wigilijny
- Przepis na barszcz wigilijny z uszkami
Przepisy na zupę grzybową
Zupa grzybowa jest znana na całym świecie! W Europie je się ją najczęściej w formie kremu. Wersja w puszce to ogromna duma Stanów Zjednoczonych – wersja sprzedawana od 1934 roku! Jeżeli masz problemy żołądkowe, lepiej sobie odpuść ten przysmak i sięgnij po inne potrawy.
- Przepis na tradycyjną zupę grzybową
- Przepis na wigilijną zupę grzybową
- Przepis na zupę grzybową
- Przepis na wigilijną i tradycyjną zupę grzybową
Przepisy na pierogi z kapustą i grzybami
To największa duma Polaków. Jadąc zagranicę, każdy kojarzy Polskę z pierogami. A skąd się u nas wzięły? Legenda głosi, że przejeżdżając przez Podkarpacie Odrowąż, mając do dyspozycji jedynie mąkę, kapustę i grzyby, połączył wszystko w jedno, dając początek pierogom. Je się je różnej formie, nawet podczas świąt. Niektórzy stawiają na wersję z ziemniakami, twarogiem, skwarkami i cebulą.
- Przepis na pierogi z kapustą
- Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
- Przepis na polskie pierogi z kapustą
Przepisy na śledzie
Śledzie wędzone czy solone przez wieki robiły furorę, szczególnie na północy kraju. Przez wiele lat też był cennym surowcem w Europie, a niektórzy nawet traktowali go jak walutę. Można jeść go na wiele sposobów, ale najczęściej w Polsce wybiera się formę sałatki.
- Przepis na sałatkę śledziową
- Przepis na świątęczną sałatkę warstwową
- Przepis na śledzie po tatarsku
- Przepis na śledzie pod pierzynką
Przepisy na smażonego karpia
Karp to ryba, bez której w wielu domach nie ma świąt. Od wielu lat w Polsce walczy się o zaprzestanie sprzedaży żywych ryb. Wygrano z marketami, pozostały tylko hodowle. A skąd umiłowanie do tej ryby? W XX wieku było ją prościej dostać i za niewielkie pieniądze.
- Przepis na karpia w migdałach
- Przepis na smażonego karpia
- Przepis na smażonego karpia
- Przepis na smażonego karpia
Przepisy na kapustę wigilijną
Tradycyjna wersja to ta z grochem, jednak wielu Polaków przyrządza go podobnie do bigosu – z grzybkami. W Wielkopolsce mówi się na to „ciupka z grochem”. W poprzednich wiekach bez tego dania nie mogło się obyć żadne wesele.
- Przepis na kapustę z grzybami
- Przepis na wigilijną kapustę
- Przepis na tradycyjną kapustę wigilijną
- Przepis na kapustę z grochem
Przepisy na paszteciki z kapustą
Niektórzy jedzą barszczyk bez uszek. Popularnym dodatkiem jest pasztecik. W różnej formie! Niektórzy robią z samymi pieczarkami, inni – z kapustą i grzybami. W niektórych domach nazywa się je po prostu kapuśniaczkami. Warto zamiast ciasta drożdżowego, wypróbować kruche lub nawet z ciasta francuskiego!
- Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
- Przepis na paszteciki z pieczarkami
- Przepis na wigilijne paszteciki
- Przepis na paszteciki nadziewane kapustą
Przepisy na kluski z makiem
Nie wiadomo, skąd pochodzi nazwa „kutia”, przez wielu nazywana po prostu kluskami z makiem. Co ciekawe, w wielu domach się jej po prostu nie jada. A szkoda! To pyszne, tradycyjne danie, które jada się głównie w Ukrainie, Białorusi, Litwie, Polsce, Rosji. Obecnie najczęściej spotkamy ją właśnie we wschodniej Polsce. Obecnie wiele osób dodaje do niej nawet migdały!
- Przepis na kutię
- Przepis na kluski z makiem
- Przepis na klasyczne kluski z makiem
- Przepis na kluski z makiem
Przepisy na rybę po grecku
Potrawa nieznana w Grecji, za to uwielbiana przez Polaków. To skąd nazwa „grecka”? A z sosu! W dawnych książkach o kuchni śródziemnomorskiej znajdował się przepis na „sos grecki”, w którym były różne warzywa. Do tego ryba i ta dam! Mamy rybę po grecku.
- Przepis na rybę po grecku
- Przepis na wigilijną rybę po grecku
- Przepis na pyszną rybę po grecku
- Przepis na rybkę po grecku
Przepisy na makowca
Według wierzeń na stole powinna pojawić się chociaż jedna potrawa z makiem. Sprawia to, że w kolejnym roku będzie więcej pomyślności. A, że nie w każdym regionie popularna jest kutia, to padło na pyszne ciasto, jakim jest makowiec. Z bakaliami i miodem to coś, co Polacy potrafią jeść cały rok.
- Przepis na tradycyjnego makowca
- Przepis na strucla makowego
- Przepis na strucla z makiem
- Przepis na drożdżowego strucla z makiem
Przepisy na domowy chleb
Chleb to podstawa polskiego żywienia. Jemy go prawie ze wszystkim, a głównie na śniadanie czy kolację. Podczas świąt dla wielu to zamiennik ziemniaków. Najlepszy jest ten pieczonych przez nas samych lub z lokalnej piekarni. Uwaga! Chleb można mrozić.
- Przepis na domowy chleb
- Prosty przepis na domowy chleb
- Prosty przepis na chleb pszenny
- Prosty przepis na chleb i bułki
Przepisy na kompot z suszu
Zmora wielu dzieci i starszych z ich dzieciństwa. Kompot z suszu wywodzi się z pięknej tradycji Łemków, którzy latem zbierając owoce, suszyli je. Zimą podgrzewali i robili z tego gorące kompoty. Najczęściej wykorzystuje się śliwki, jabłka, morele, figi czy gruszki.
- Przepis na wigilijny kompot z suszu
- Przepis na kompot z suszu
- Prosty przepis na kompot z suszu
- Przepis na kompot z suszonych owoców
Dodatkowe przepisy na dania wigilijne
Oprócz klasycznych 12 wigilijnych potraw, na stole nie powinno zabraknąć jeszcze dwóch dań.
Przepisy na sałatkę jarzynową
Polska pierogami stoi, ale i sałatką jarzynową. To odwieczny żart Polaków, że najlepszym deserem w święta jest właśnie jarzynówka. Co ciekawe, każdy dom ma swoje tradycje i daje inne rzeczy. Inni dodają musztardy, inni jabłko. Są też osoby, które wolą dać ogórka małosolnego niż kiszonego. Co dom, to inna tradycja, po prostu.
- Przepis na klasyczną sałatkę jarzynową
- Przepis na polską jarzynową
- Przepis na sałatkę jarzynową
- Prosty przepis na sałatkę jarzynową
Przepisy na gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki są kolejny daniem, którym „Polska stoi”. Jako, że w święta nie je się mięsa (oprócz ryb), wymyślane są różne formy „wegetariańskie”. Znane są przepisy z ryżem, pieczarkami i cebulą. Jednak najpopularniejsze to te z kaszą gryczaną i grzybami (mogą być pieczarki).