Z życia miasta

Nowa preclownia otwarta w centrum Szczecina. Byliśmy na otwarciu

2024-11-06 18:09

Nowy punkt gastronomiczny na Placu Rodła w Szczecinie serwuje coś, co nie jest często spotykane jako szybka przekąska w drodze. Chodzi o precle. "Dobre Precle" to okienko serwujące wyroby piekarnicze w charakterystycznym kształcie.

Dobre Precle - nowy punkt na mapie Szczecina

Szczecinianie chcący zasmakować ciekawego wyrobu piekarniczego często decydują się na bajgla, który w Szczecinie jest dosyć popularny. Dużą renomą cieszą się też rozsławione na cały świat croissanty, pączki czy drożdżówki. Teraz jednak na kulinarnej mapie stolicy województwa zachodniopomorskiego pojawiły się precle. I to nie w byle jakim miejscu. Przy jednym z głównych skrzyżowań Szczecina otworzył się lokal "Dobre Precle". Nazwa od razu sugeruje z czym mamy do czynienia.

Otwarcie przypadło na dzień 6 listopada, czyli na środę. Kolejka przeszła oczekiwania właścicieli i obsługi, gdyż zaciekawieni mieszkańcy chętnie ustawiali się w niej oczekując na swojego precla. Z racji na duże zainteresowanie niedostępne były wszystkie smaki wypieku, a przekąska serwowana była partiami, w jednym bądź dwóch wariantach smakowych. Nam udało się trafić na rodzaj kokosowy, określany przez obsługę jako "Bounty", nawiązując do popularnego batonika. Jak smakował i ile kosztował?

Pomorskie. "Piekarnia Jak Dawniej" w ogniu pączkowej produkcji!

Słodkie precle

Kolejka do nowego punktu gastronomicznego była naprawdę imponująca. W okolicach godziny 16:00 trzeba było swoje odczekać i przygotować się na ok. 20-30 minut oczekiwania. W okienku dowiedzieliśmy się, że z racji na ogromne zainteresowanie obsługa, mimo działania na najwyższych obrotach, nie jest w stanie zaoferować wszystkiego na czas. Z tej przyczyny precle dostępne były w jednym wariancie smakowym, a pomiędzy kolejnymi seriami, które wyjeżdżały z pieca był dodatkowy czas oczekiwania.

Za wersję "Bounty" trzeba było zapłacić 8,40 zł. Precle były ciepłe i naprawdę duże. W smaku dominował kokos, ciasto było bardzo przyjemnie wypieczone. Trzeba się przygotować na to, że ta wersja smakowa jest dosyć słodka. W środku wypieku był krem kokosowy. Całość dobrze się komponowała, pomimo wyraźnie mocno słodkiego posmaku.

W przygotowaniu był również smak czekolady z wiśnią i klasyczny precel. Na miejscu nie było podanego menu z cennikiem, mamy nadzieję, że z czasem się pojawi. By zasmakować "Dobrych Precli" należy udać się na Plac Rodła, pod numer 1/2.

QUIZ Jedzenie z PRL, które kochali Polacy!
Pytanie 1 z 10
Jak mówiono na najpopularniejszą wódkę w PRL?