Kwota minimalna jaką w tym przypadku na opłatę koncesji muszą wydać gastronomicy, wynosi nieco ponad 3 tysiące złotych. Dlatego po licznych sygnałach przedsiębiorców, Prezydent Szczecina - Piotr Krzystek na najbliższej Sesji Rady Miasta ma zamiar skierować w tej sprawie uchwałę. Plan zakłada zwolnienie z całości opłaty w przypadku osób, które nie dokonają opłaty, zwrot 99% opłaty w przypadku przedsiębiorców, którzy już w styczniu opłacili całość opłaty, czy zwolnienie z kolejnych rat w przypadku osób, które opłaciły już pierwszą ratę.
Wysokość opłaty za koncesję alkoholową jest zależna od obrotów. Przykładowo, w ubiegłym roku szczecińscy gastronomicy łącznie na ten cel wydali blisko 2 miliony złotych.
Dodajmy, że Miasto cyklicznie pomagało przedsiębiorcom podczas pandemii koronawirusa. Oto przykłady:
- symboliczne opłaty za czynsz od połowy marca do końca czerwca 2020 r. i od 24 października do końca grudnia 2020 r. (obecnie trwają prace nad przedłużeniem ulgi do końca lutego br.),
- zwolnienie z podatku od nieruchomości, a także przedłużenie terminu płatności rat podatku ,
- w wakacje restauratorzy płacili połowę wartości czynszu,
- restauratorzy otrzymali 90% zniżki na prowadzenie ogródków gastronomicznych,
- przy Al. Jana Pawła II (na odcinku Alei Fontann) udostępniono restauratorom teren na stworzenie ogródków gastronomicznych,
- akcja Szczeciński Lokalny Solidarny (wykupywanie voucherów na produkty i usługi),
- Jarmark Świąteczny on-line oraz Targ Świąteczny w centrum.