Książulo testuje kultowe frytburgery
W 2023 roku Książulo odwiedził Szczecin. Oczywiście zrobił też wtedy porównanie Mak Kwaka z Bar Rabem.
- Jestem w szoku! Za 12 złotych nie da się chyba zjeść niczego lepszego (...) myślę, że w tym miejscu chodzi o frytburgera i to jest flagowy produkty - powiedział wtedy Książulo.
Już wtedy stwierdził, że Mak Kwak jest delikatnie lepszy, choć różnice są minimalne - głównie rozmiar.
- Są bardzo podobne. Frytburger jest o wiele cięższy, a jedynie o 1,50 zł droższy. Burgerowi daje 9/10 - ocenił Książulo.
W październikowy weekend (12-13.10.2024) Książulo postanowił zrobić na swoim instagramie Q&A. Padło wiele ciekawych pytań dotyczących konkretnych kebabów, wybór najlepszego majonezu czy marchewki z groszkiem. Ktoś też zapytał:
- Bar Rab czy Mak Kwak.
Książulo odpowiedział krótko i na temat.
- Bar Rab - napisał.
Czym jest frytburger i gdzie go kupimy?
Frytburger to kultowe danie w Szczecinie. Jedni mają cebularze. Inni pyry z gzikiem. W Szczecinie to nie tylko pasztecik, ale i frytburger. Danie składa się z:
- bułki od kebaba,
- kotleta jak do burgerów,
- smażonych frytek,
- dużej ilości sosu.
Danie można kupić tylko w Szczecinie w dwóch lokalach: Mak Kwak i Bar Rab. Lokale oprócz wprowadzenia tego produktu charakteryzują się też całodobowym otwarciem, przez co krąży miejska legenda, że frytburger najlepiej smakuje o 6 rano.
- Frytburgery wymyślili nasi klienci. To oni prosili nas o takie połączenie składników, to chyba też od nich wyszła nazwa. My tylko spełniliśmy ich oczekiwania, wprowadzając je do stałej sprzedaży – powiedzieli właściciele Bar Raba dla wszczecinie.pl.
Obie restauracje zawsze deklarują, że mięso robią sami.
Polecany artykuł: