Place umarlaka: Grzyb, który straszy
W czasie grzybobrania w polskich lasach można znaleźć różne skarby. A gdyby tak spod barwnych jesiennych liści zaczęły wystawać palce - brunatne, wręcz zbutwiałe z paznokciami? Wielu grzybiarzy mogłoby pomyśleć o najgorszym - że trafiło właśnie na zakopane w lesie zwłoki. Uspokajamy - to nie scena z horrory czy filmu kryminalnego, ale sympatyczny grzyb.
Mowa o próchnilcu maczugowatym zwanym potocznie palcami umarlaka. Grzyb przybiera różne kształty, w tym takie, które przypominają palce - osiąga od 2,5 do 10 cm długości, ma kolor czarny lub brązowy z jasnymi końcówkami, przez co przypomina martwe palce. Dlatego zauważenie takiego grzyba w ciemnym lesie może przyprawić o szybsze bicie serca.
Czy place umarlaka są jadalne?
Co ważne, próchnilec maczugowaty nie jest jadalny! Jak każdego grzyba, nie wolno go jednak niszczyć. Ten gatunek odpowiada w przyrodzie na próchnienie drewna. Dlatego, jeśli spotkamy go na swojej drodze, warto zrobić mu pamiątkowe zdjęcie i udać się na dalsze grzybobranie.
Place umarlaka to nic! Ten grzyb zmienia ofiary w zombie
Palce umarlaka to nie jedyny polski grzyb, którego można się przestraszyć. Ophiocordyceps ditmarii wygląda niepozornie, ale działa z zimną krwią - zamienia mrówki w "zombie". Pasożytuje w nich, a potem wychodzi na zewnątrz przez ich głowy.
Więcej pisaliśmy w artykule poniżej: