Ceny ryb na święta 2022 – karp
- Lidl – karp, płat ze skórą – 4,99 zł za 100 g;
- Kaufland – od 3,49 zł za 100 g za karpia wędzonego;
- Aldi – karp – 5,99 zł za 100 g.
Ceny ryb na święta 2022 – mintaj, śledź, halibut, łosoś
Lidl:
- halibut wędzony – 19,00 zł za 100 g;
- łosoś atlantycki, patroszony, - 4,49 zł za 100 g;
- filety śledziowe wiejskiej, 13,95 zł za 900 g;
- ryba po grecku – 6,69 za 500 g.
Biedronka
- świeży pstrąg tęczowy, patroszony – 3,29 zł za 100 g;
- filet z mintaja bez skóry – 4,29 zł za 100 g;
- dorsz czarny, filet bez skóry – 17,99 za 475 g.
Kaufland
- halibut wędzony – 5,49 zł za 100 g;
- steki z halibuta – 24,99 zł za 425 g;
- łosoś wędzony w plastrach – 19,90 zł za 200 g;
- sum wędzony, filet, 6,49 zł za 100 g;
- śledzie marynarskie – 13,99 zł za 600 g;
- dziki łosoś wędzony – 14,99 zł za 100 g;
- dorsz atlantycki polędwica – 7,99 za 100 g;
- ryba po grecku – 9,89 zł za 500 g.
Auchan
- śledź wędzony na gorąco – 15,99 zł za 1 kg;
- filet z mintaja – 17,49 zł za 1 kg;
- dorsz norweski filet – 54,99 zł za 1 kg;
- dorsz czarny wędzony – 26,99 zł za 1 kg.
Netto
- makrela wędzona – 2,39 zł za 100 g;
- pstrąg tęczowy patroszony – 3,29 zł za 100 g;
- filety śledziowe w oleju a'la matjas – 4,89 zł za 250 g;
- łosoś atlantycki – 5,99 zł za 100 g;
- łosoś norweski świeży – 15,99 zł za 150 g.
Carrefour
- łosoś norweski – 18,79 zł za 100 g;
- polędwica z tuńczyka – 8,49 zł za 100 g.
Aldi:
- polędwica z mintaja – 16,99 zł za 450 g;
- halibut grenlandzki – 19,99 zł za 360 g.
Zakup ryby – co warto wiedzieć
Zalecane jest spożywanie dwóch rybnych dań w tygodniu. Polacy jedzą ich o wiele mniej. A czym warto się kierować przy zakupie ryb? Bardzo ważne jest pochodzenie. Najlepsze są ryby oceaniczne i morskie. Powinno się ograniczyć (szczególnie u dzieci) spożywania tzw. ryb drapieżnych, czyli np. makreli, okonia czy miecznika. Mogą one mieć po prostu w mięsie o wiele więcej rtęci niż normalna ryba.
Ważne są też certyfikaty – ASC potwierdza, że ryba została wyhodowana w odpowiedzialny sposób, a MCS gwarantuje, iż zwierzę wyłowiono „odpowiedzialnie” (nie zabraknie jej dla kolejnych pokoleń).
Warto też pamiętać o datach połowu, ponieważ nie wszystkie ryby łowi się cały rok. Chodzi tu głównie o ryby morskie i oceaniczne.
Oznaki świeżej ryby:
- Zapach – nie może być zbyt intensywny i nieprzyjemny
- Skóra ryby – świeża ma ją błyszczącą i niemętny śluz
- Oczy – świeża ryba ma wypukłe i błyszczące oczy oraz czerwone skrzela (inny kolor może świadczyć o jej podduszaniu)
- Mięso – świeże powinno być bardzo gładkie i po dotknięciu, wrócić do poprzedniego kształtu