Pasztecik szczeciński / panorama Szczecina

i

Autor: MB / PD

Jedzenie

Tylko dwie potrawy z Pomorza Zachodniego na popularnym portalu gastronomicznym. Jedna z nich jest szczecińskim przysmakiem

2025-02-06 15:47

Portal TasteAtlas zajmuje się jedzeniem z całego świata. To swoista baza potraw, restauracji i rankingów różnych dań. Użytkownicy mogą oceniać potrawy, a wyszukiwarka na stronie pozwala sprawdzić jakie są najlepsze regionalne dania. Z Pomorza Zachodniego pojawiły się tylko dwa.

Dania z województwa zachodniopomorskiego

Kuchnia Pomorza Zachodniego stanowi często zagadkę dla odwiedzających region turystów. Faktycznie, nie jest tak charakterystyczna jak potrawy serwowane w innych regionach Polski. Często w rolę lokalnych przysmaków wcielają się nadmorskie ryby. Województwo zachodniopomorskie słynie z miejscowości położonych nad Bałtykiem, turyści przybywający nad polskie morze decydują się więc często na potrawy, których głównym składnikiem jest ryba właśnie. Ale istnieje także przysmak, który zna mieszkaniec Szczecina. Jest także miód, który pochodzi z innego miejsca Pomorza Zachodniego. To właśnie te dwie pozycje znalazły miejsce na portalu TasteAtlas, gdy wyszukamy województwo zachodniopomorskie. O co dokładnie chodzi?

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Szczeciński pasztecik i drawski miód

Portal TasteAtlas to swoista skarbnica wiedzy regionalnych przysmaków z całego świata. Baza potraw oferuje wyszukiwanie ich według kraju, widać tam również oceny smaku wyrażane w pięciogwiazdkowej skali. Gdy wyszukamy województwo zachodniopomorskie naszym oczom ukażą się tylko dwie pozycje - pasztecik szczeciński oraz miód drahimski. Pierwszy z nich to istny przysmak ze Szczecina. Regionalny potrawa przyrządzana jest ze smażonego ciasta drożdżowego wypełnionego farszem, najczęściej mięsnym, ale w środku znaleźć może się także kapusta z grzybami albo ser i pieczarki. Do tego serwowany jest czerwony barszcz w kubeczku. Co ciekawe potrawa zyskała miano tradycji i w 2010 roku została wpisana na Listę produktów tradycyjnych. Oznacza to, że receptura pasztecika jest unikalna.

Miód drahimski to zupełnie inna historia, ale z podobnym akcentem. Słodki przysmak także został wpisany na Listę produktów tradycyjnych i podlega regulacjom dotyczącym przepisu jego wytwarzania. Ten regionalny produkt pszczelarski wytwarzany jest charakterystyczny dla dwóch regionów: drawskiego i szczecineckiego. Jego historia sięga XVI wieku, a obecnie sporządza się go w ramach pięciu gatunków miodów wytwarzanych tradycyjnymi metodami.

Mimo że na stronie wyróżnione są tylko dwie potrawy to są one wyjątkowe. Z jednej strony przekąska, którą uwielbiają szczecinianie, z drugiej tradycyjny miód. Czekamy na więcej pozycji na portalu, Pomorze Zachodnie ma jeszcze wiele smaków do zaoferowania!

Oto najpiękniejsze miasta Pomorza Zachodniego według sztucznej inteligencji:

QUIZ. Jedzenie na literę D
Pytanie 1 z 15
Daktyle to owoce palm daktylowych, które jada się
Szczecin Radio ESKA Google News
Autor: