Pączkolandia na szczecińskim jarmarku
"Pączkolandia" to szczecińska firma zajmująca się produkcją pączków. Ich główny punkt znajduje się na szczecińskim Turzynie - al. Bohaterów Warszawy 40. Już w 2023 roku pochwalili się swoim pomysłem dot. nietypowego pączka. W środku miał znajdować się farsz z kapusty i grzybów. Wiele szczecinian oszalało na punkcie tego połączenia. Nic dziwnego, kojarzył się głównie ze świętami.
Gdy pojawiła się informacja, że Pączkolandia wystawi swój punkt na Szczecińskim Jarmarku Bożonarodzeniowym, wiele osób nie mogło przestać wyrażać swojego zadowolenia na licznych lokalnych grupach.
- W końcu coś innego niż słodki pączek - powiedziała dla szczecin.eska.pl jedna ze szczecinianek.
Pączek z kapustą i grzybami w Szczecinie kosztuje 13 zł. Jak się udało nam dowiedzieć od kasjerki, różnie schodzi.
- W weekendy o wiele szybciej schodzi. W tygodniu bywa różnie, zależy od pogody - opowiada nam kasjerka.
Jak smakuje pączek z kapustą i grzybami w Szczecinie?
Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakuje kultowy pączek z kapustą i grzybami. Gdy go kupiliśmy, był jeszcze delikatnie ciepły. Po kilku godzinach (zakupiony o 16, zjedzony o 20) zachował dalej świeżość. Po przekrojeniu zobaczyliśmy, że było nawet dużo farszu (zdjęcia w galerii). Ciasto było pączkowe i przyjemne - nie takie zasuszające. A sam farsz? Zdecydowanie dominowała kapusta, ale nie była ono mocno kwaśna. Można powiedzieć, że taka delikatna. W naszym przypadku grzyby praktycznie nie były wyczuwalne, chociaż widoczne po przekrojeniu. Z barszczykiem faktycznie smakuje o wiele lepiej niż sam.
Jeżeli chcemy spróbować czegoś innego, zdecydowanie warto pokusić się o taki zakup. W końcu święta są tylko raz w roku!