święta

Takich pierniczków nie zjecie w innym miejscu. Szczecińska uczelnia stworzyła ciasteczka z z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

2024-12-19 17:42

Naukowczynie z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego postanowiły upiec przed świętami Bożego Narodzenia specjalne pierniczki - zawierały one w 15% mąkę ze świerszcza domowego. Dlaczego wpadły na taki pomysł? Jaki jest cel pierniczków z owadzich mączek?

ZUT i ich innowacyjne, owadzie pierniczki

Pierniczki powstały w jednej z pracowni Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt (WBiHZ) ZUT w Szczecinie. Do wyrobu świątecznych ciasteczek wykorzystano takie produkty:

  • mąkę orkiszową,
  • siemię lniane,
  • przyprawę korzenną,
  • wodę,
  • miód
  • i mąkę ze świerszcza domowego.

Jak zaznaczają, owady dopuszcozne do spożycia, są bardzo bogate w białko i kwasy tłuszczowe nienasycone. Szczecińskie naukowczynie prowadzą badania m.in. nad wykorzystaniem owadów w produkcji spożywczej. Według Kępińskiej-Pacelik mąka z owadów to „produkt przyszłości”, który poprawi bezpieczeństwo żywnościowe.

- Niektóre regiony świata już teraz mają problem z zaspokojeniem potrzeb żywieniowych mieszkańców, ale problem ten będzie się rozszerzał. Populacja stale się zwiększa. Mogę śmiało powiedzieć, że owady są naszą przyszłością powiedziała doktorantka ZUT.

Podkreśliła, że wyroby z mąki owadziej są zdrowe i bezpieczne dla konsumentów. Pierniczki z dodatkiem „świerszczy” określiła jako połączenie tradycji z innowacją. Zaznaczyła, że w recepturze wypieków zawartość mąki z owadów może być wyższa niż 15%.

- Zrobiłyśmy to tak, żeby nie przysłonić smaku pierniczkowego, żeby nie zniechęcać do spróbowania. Główny smak to mąka orkiszowa i przyprawy korzenne – wyjaśniły Patrycja Chmielewska i Małgorzata Bielecka.

Kawiarnia Kota Gacka w Szczecinie
Szczecin Radio ESKA Google News
Autor:

Polacy dalej mają opory przed owadzimi mączkami

Naukowczynie dodają, że głównym problemem w upowszechnieniu produktów spożywczych z owadów jest entomofobia. Owady wywołują powszechny lęk i obrzydzenie, choć w niektórych częściach świata tworzone z nich są niesamowite dania. Jak dodają, być może konsumentom łatwiej będzie zaakceptować mąkę, a nie całego ususzonego owada.

- Ale liczę na to, że naszymi badaniami uda się przekonać osoby, które postrzegają owady negatywnie, dla których owady są tabu żywieniowym, żeby jednak chociaż elementy z owadów, chociażby mąkę z owadów (zaakceptowali) jako element w produktach spożywczych - powiedziała dr hab. inż. Wioletta Biel z Katedry Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych WBiHZ.

Jak dodaje, owadzie dodatki mogą być stosowane w m.in:

  • makaronach,
  • batonach,
  • burgerach,
  • pasztetach,
  • lodach.

Przypominają, że w krajach UE dopuszczone do konsumpcji przez człowieka są cztery gatunki owadów: mącznik młynarek, szarańcza wędrowna, pleśniakowiec złocisty i świerszcz domowy. Jako paszę można stosować też muchę czarną, muchę domową i dwa gatunki świerszczy (świerszcz bananowy, świerszcz kubański).

Naukowczynie ZUT podkreśliły, że owady zawierają dużo więcej białka niż zwierzęta rzeźne (drób, wołowina, wieprzowina).

- Nawet dwukrotnie więcej białka czy tłuszczu niż np. kurczak – podkreśliła  Kępińska-Pacelik.

Dodatkowo jak zaznaczają naukowczynie, hodowla świerszczy jest o wiele tańsza i przyjazna środowisku.

- Owady ekspresowo się rozmnażają, ekspresowo osiągają postać dorosłą, którą możemy przeznaczyć na cele konsumpcyjne, chociaż najczęściej stosuje się po prostu larwy. W Polsce jest już kilka przedsiębiorstw, które na dużą skalę zajmują się hodowlą owadów - podsumowały naukowczynie.

Szczecin na południu, Kraków na północy. Zobacz, czy wiesz gdzie znajdują się polskie miasta
Pytanie 1 z 10
Na początek coś prostego. Szczecin to stolica województwa