ZUT i ich innowacyjne, owadzie pierniczki
Pierniczki powstały w jednej z pracowni Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt (WBiHZ) ZUT w Szczecinie. Do wyrobu świątecznych ciasteczek wykorzystano takie produkty:
- mąkę orkiszową,
- siemię lniane,
- przyprawę korzenną,
- wodę,
- miód
- i mąkę ze świerszcza domowego.
Jak zaznaczają, owady dopuszcozne do spożycia, są bardzo bogate w białko i kwasy tłuszczowe nienasycone. Szczecińskie naukowczynie prowadzą badania m.in. nad wykorzystaniem owadów w produkcji spożywczej. Według Kępińskiej-Pacelik mąka z owadów to „produkt przyszłości”, który poprawi bezpieczeństwo żywnościowe.
- Niektóre regiony świata już teraz mają problem z zaspokojeniem potrzeb żywieniowych mieszkańców, ale problem ten będzie się rozszerzał. Populacja stale się zwiększa. Mogę śmiało powiedzieć, że owady są naszą przyszłością powiedziała doktorantka ZUT.
Podkreśliła, że wyroby z mąki owadziej są zdrowe i bezpieczne dla konsumentów. Pierniczki z dodatkiem „świerszczy” określiła jako połączenie tradycji z innowacją. Zaznaczyła, że w recepturze wypieków zawartość mąki z owadów może być wyższa niż 15%.
- Zrobiłyśmy to tak, żeby nie przysłonić smaku pierniczkowego, żeby nie zniechęcać do spróbowania. Główny smak to mąka orkiszowa i przyprawy korzenne – wyjaśniły Patrycja Chmielewska i Małgorzata Bielecka.

Polacy dalej mają opory przed owadzimi mączkami
Naukowczynie dodają, że głównym problemem w upowszechnieniu produktów spożywczych z owadów jest entomofobia. Owady wywołują powszechny lęk i obrzydzenie, choć w niektórych częściach świata tworzone z nich są niesamowite dania. Jak dodają, być może konsumentom łatwiej będzie zaakceptować mąkę, a nie całego ususzonego owada.
- Ale liczę na to, że naszymi badaniami uda się przekonać osoby, które postrzegają owady negatywnie, dla których owady są tabu żywieniowym, żeby jednak chociaż elementy z owadów, chociażby mąkę z owadów (zaakceptowali) jako element w produktach spożywczych - powiedziała dr hab. inż. Wioletta Biel z Katedry Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych WBiHZ.
Jak dodaje, owadzie dodatki mogą być stosowane w m.in:
- makaronach,
- batonach,
- burgerach,
- pasztetach,
- lodach.
Przypominają, że w krajach UE dopuszczone do konsumpcji przez człowieka są cztery gatunki owadów: mącznik młynarek, szarańcza wędrowna, pleśniakowiec złocisty i świerszcz domowy. Jako paszę można stosować też muchę czarną, muchę domową i dwa gatunki świerszczy (świerszcz bananowy, świerszcz kubański).
Naukowczynie ZUT podkreśliły, że owady zawierają dużo więcej białka niż zwierzęta rzeźne (drób, wołowina, wieprzowina).
- Nawet dwukrotnie więcej białka czy tłuszczu niż np. kurczak – podkreśliła Kępińska-Pacelik.
Dodatkowo jak zaznaczają naukowczynie, hodowla świerszczy jest o wiele tańsza i przyjazna środowisku.
- Owady ekspresowo się rozmnażają, ekspresowo osiągają postać dorosłą, którą możemy przeznaczyć na cele konsumpcyjne, chociaż najczęściej stosuje się po prostu larwy. W Polsce jest już kilka przedsiębiorstw, które na dużą skalę zajmują się hodowlą owadów - podsumowały naukowczynie.