Pasztecik szczeciński
Pierwsze paszteciki szczecińskie pojawiły się w sprzedaży w 1969 roku. Są produkowane z ciasta drożdżowego i są nadziane farszem. Najczęściej podaje się je z czerwonym barszczem. Pierwsza maszyna do przyrządzania pasztecików pochodzi z ZSSR. Przy alei Wojska Polskiego w Szczecinie znajduje się najsłynniejszy i najstarszy bar, w którym skosztujemy pasztecików. Co więcej, potrawa stała sie tak słynna, że doczekała się swojego święta! W październiku obchodzony jest dzień pasztecika szczecińskiego.
Paprykarz szczeciński
To kolejne kulinarne arcydzieło, o którym mieszkańcom Szczecina nie wypada zapomnieć. Pierwowzorem paprykarza szczecińskiego była afrykańska potrawa czop czop. Podstawą paprykarza są ryby. W pierwotnej recepturze dodawano do niego afrykańskie papryczki pima. Wśród składników znajdują się także pomidory. To im zawdzięczamy charakterystyczną pomarańczowo-czerwoną barwę przysmaku. W czasach kryzysu w PRL, zamiast ryżu do paprykarza dodawano kaszy pęczak. Co ciekawe, kiedyś powstała nawet podróbka paprykarza szczecińskiego! Kolumbijczycy eksportowali "podrobiony towar" do innych krajów. Od 2010 roku paprykarz szczeciński znajduje się na liście produktów tradycyjnych.
Polecany artykuł: