Międzynarodowy Dzień Herbaty – cel święta
Święto nie stworzono tylko dla fanów herbaty. Ma ono gównie uświadamiać, że plantacje herbaty tworzą kolejne miejsca pracy, szczególnie dla kobiet. Powinno to wszystko sprawić zwiększenie świadomego spożycia – od aspektów ekonomicznych po wartości środowiskowe.
Producenci herbaty – skąd są liście?
Najpopularniejsi producenci herbaty:
- Bangladesz
- Chiny
- Indie
- Wietnam
- Nepal
- Indonezja
- Kenia
- Malawi
- Uganda
- Tanzania
Parzenie herbaty – każdą parzy się inaczej!
To, że jest kilka gatunków herbat, można zauważyć w sklepach. A jak się je parzy? Skąd się biorą?
Herbata czarna powstaje w wyniku czterech procesów. Ma właściwości farmakologiczne i antyoksydacyjne. Regularnie pita poprawia koncentrację oraz sprawność myślenia. Dobrze też wpływa na układ krwionośny. Parzenie - temperatura wody 95 °C, czas parzenia 2-3 min.
Herbata zielona nie ulega procesom fermentacji. Jest ona delikatna w smaku i ma właściwości prozdrowotne. Wspomaga też odchudzanie. Regularne picie zielonej herbaty pomaga w profilaktyce przeciwcukrzycowej otyłości oraz ma działanie przeciwzapalne/przeciwnowotworowe. Parzenie - temperatura wody 60-85 °C, czas parzenia 1-3 min.
Herbata biała wywodzi się z Chin, kiedyś była tylko dla bogatych. Ma delikatny, słodkawy smak. Główne właściwości? Przeciwnowotworowe i spowalnia starzenie się ciała. Zapobiega miażdżycy, obniża poziom stresu, reguluje poziom cholesterolu oraz krwi. Parzenie -temperatura wody 75-85 °C, czas parzenia 2-5 min.
Herbata oolong, inaczej niebieska jest produkowana głównie w Chinach. Ma dosyć charakterystyczny smak. Łączy właściwości innych gatunków herbat: od przeciwmiażdżycowych po walkę z otyłością. Reguluje też poziom cukru, chroni przed udarami mózgu oraz nowotworami. Parzenie – temperatura wody 90-95 °C, czas parzenia ok. 1,5 min.
Herbata czerwona jest głównie produkowana w Chinach i na Tajwanie. Ma głównie wartości odchudzające. Dodatkowo regularne picie obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i właściwości moczopędne. W niektórych krajach uważa się ją za najlepszy środek na kaca. Parzenie – temperatura wody 95-98 °C, czas parzenia 1-3 min.
Najlepsze dodatki do herbaty – co warto mieć?
Jeżeli nie lubicie samej herbaty, warto mieć takie dodatki:
- owoce świeże i suszone (pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki);
- cukier;
- miód;
- imbir (szczególnie podczas choroby!);
- mleko (herbata brytyjska);
- konfitury (niektórzy używają zamiast owoców);
- soki i syropy;
- przyprawy (cynamon, kardamon, wanilia, anyż);
- kwiaty (hibiskus, lawenda, róża, nagietek, jaśmin).