Książulo odwiedza jarmarki świąteczne
Znany YouTuber Książulo rozpoczął swoją serię jarmarkową. Polega ona na odwiedzaniu miast, w których odbywają się jarmarki bożonarodzeniowe i testowaniu na nich rozmaitego jedzenia. Według zapewnień z pierwszego odcinka, twórca odwiedzi miejsca, w których wcześniej nie bywał, ale nie powinno zabraknąć też znanych lokacji. Do tej pory pojawiły się filmy z takich miast jak Opole i niemieckie Drezno. Wyjazd do naszych zachodnich sąsiadów w przeciągu 2 dni wygenerował wyświetlenia rzędu miliona wyświetleń.
Podczas jarmarkowej serii Książulo testuje różne stragany z jedzeniem sprawdzając jakość potraw takich jak pierogi, krokiety czy nawet węgierskie langosze. Początek serii skomentował w następujący sposób:
Cóż mogę powiedzieć moi drodzy? Czekaliście na to rok. Po waszych komentarzach było naprawdę widać, że jesteście stęsknieni za tego rodzaju contentem. No i jesteśmy. Chcieliście, to macie - rozpoczął tymi słowami jarmarkową serię Książulo.
Ceny na jarmarku w Dreźnie
Książulo sprawdził jarmark bożonarodzeniowy w Dreźnie bardzo dokładnie. Podczas swojego pobytu sprawdził prawie 10 różnych potraw i napojów. Drezdeński jarmark charakteryzuje się dużą różnorodnością serwowanych przysmaków. Można spróbować zarówno regionalnych, niemieckich potraw, jak i zasmakować w kuchni azjatyckiej. Należy mieć na uwadze, że waluta euro, jaką płaci się w Niemczech ma przelicznik zależny od danego okresu. Obecnie 1 euro kosztuje ok. 4,20 zł. A jak wyglądały ceny potraw na jarmarku bożonarodzeniowym w Dreźnie?
- grzane wino - 5 euro
- langosz klasyczny - 6 euro
- langosz z salami - 7 euro
- frytki z keczupem i kiełbasa w bułce (zestaw) - 13 euro
- chleb zapiekany z pomidorami i serem - 7 euro
- makaron z dodatkami w kubeczku - 8,5 euro
- nudle z dodatkami - 9,50 euro
- mini-pączki (4 szt.) - 5 euro
- gofr z bitą śmietaną i polewą czekoladową - 8 euro
Na jarmarku w Dreźnie jest drożej niż w Szczecinie. Takie wnioski można wysnuć po obejrzeniu filmu Książula. To czy jest smaczniej zależy od preferencji smakowych każdego z nas.