Trenerka etykiety wyjaśnia, jak jeść kebaba
Kebab to popularne danie, które Turkowie przywieźli do Europy w XX wieku. Początkowo kebab opanował Niemcy, aby w latach 90. dotrzeć również do Polski. My znamy to danie w wydaniu fast foodowym, zazwyczaj podawane w bułce lub naleśniku, aczkolwiek oryginalny kebab serwowany był na talerzu. Dr. Kamińska-Radomska zaprezentowała również tę wersję popularnego dania:
- Jeżeli kebab jest zaserwowany na talerzu, to nic trudniejszego! Należy wziąć nóż i widelec i sobie jeść małymi kęsami. Oczywiście, że małymi, bo wtedy możemy się delektować tym pysznym smakiem. Ale uwaga! Pod kebabem jest pieczywo lawasz. Mogę sobie odsunąć mięso, a pieczywa nie będę kroiła nożem, przeciez nie będę się nad tym pastwić. Tylko odrywam po kęsie i zjadam rękami - tłumaczy trenerka
Dr. Kamińska-Radomska pokazała również, jak zjeść kebaba w wersji fast-foodowej, tym razem podanego w popularnej tortilli:
- Ja poradziłabym, żeby zdjąć to sreberko, zdjąć też ten papier i bierzemy kebab w "łapki". Jeżeli się będę częstowała takim kebabem i jadła w taki sposób to mam zjedzony makijaż. A jeśli ktoś ma piękne wąsy, to cóż po tej stylizacji? - tłumaczy dr. Kamińska-Radomska
Jak widzimy, trenerka zaleca opcję kebaba na talerzu.
Internauci komentują kontrowersyjny film
Porady dr. Kamińskiej-Radomskiej nie przeszły obojętnie wśród użytkowników TikToka. Do tej pory filmik obejrzało już prawie 200 tysięcy użytkowników! Nie brakuje tych, którzy uważają, że łączenie kebaba z etykietą biznesową jest bezcelowe:
- W życiu. Kebab smakuje najlepiej jeżeli cały się uwalisz sosem
- Kebab i perełki śmieszne zestawienie
- Tak, ale to sreberko i papier czemuś służą. Po pierwsze, utrudniają oparzenie rąk gorącym plackiem. Po drugie, pozdrawiam jeść coś, co wypływa i wypada od dołu - zauważają użytkownicy
Oczywiście nie zabrakło także pozytywnych komentarzy. To co jest pewne, to popularność twórczości dr. Kamińskiej-Radomskiej! Filmik pokazujący, jak poprawnie zjeść kebab, obejrzycie poniżej.