kebab

i

Autor: pixabay.com

gastronomia

Światowowy Dzień Kebaba. Jak odchudzić kebab? Oto przydatne protipy

2024-07-11 15:18

Jednym z najlepszych i ulubionych fast foodów Polaków jest kebab. Szczególnie po godzinie 23, gdzie tak naprawdę czasami tylko to można zjeść na „ciepło”. Są one często bardzo kaloryczne, ale jak się okazuje, w łatwy sposób można odchudzić kebab. Sprawdź sposoby na fit kebaby!

Światowy Dzień Kebaba. Od kiedy go się obchodzi? Krótka historia kebaba

Światowy Dzień Kebaba obchodzimy 14 lipca. Nie wiadomo od kiedy dokładnie, przypuszcza się, że dopiero od 2019 roku.

Według naukowych źródeł tradycja kebabów sięga nawet X wieku! Słowo to oznacza z języka perskiego „mięso pieczone na szpikulcu”. W ten sposób przyrządzanie mięsa rozpowszechniło się na prawie całym świecie.

Obecny kebab sprzedawany jest od lat 70. XX wieku. I ten oczywiście stworzył Turek, ale w Niemczech. Dzięki temu do dziś Berlin jest nazywany Światową Stolicą Kebabów.

Pierwszy polski kebab sprzedawano w Sopocie już w latach 70. Na cały kraj rozpowszechniło się to w latach 90.

Tyle kosztuje kebab w Katarze. Tanio nie jest

Czy można jeść kebaby na diecie?

Dietetycy nie widzą problemu w jedzeniu kebabów na diecie. Ważne jest, aby zachować tzw. deficyt kaloryczny. Jeżeli po wyliczeniu mieścimy się w określonej liczbie kalorii, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść kebaby. Warto jednak pamiętać, że w wielu przypadkach to spora liczba węglowodanów i tłuszczy, które nie dla każdego będą dobre. Warto przeanalizować, co dokładnie możemy jeść i w jakiej formie.

Co najbardziej tuczy w kebabie? Zmień to!

Wiele osób reaguje ze zdziwieniem, że na diecie można jeść kebab. Można! Jak się okazuje, w niektórych przypadkach nie będzie on taki tuczący. Jak się okazuje, najgorszy w tym wszystkim jest sos. Często robi się je na bazie tłustego majonezu i dziwnych dodatków, które zwiększają jego kalorykę. Dlatego warto postawić na jogurtową odmianę sosu.

A jakie brać kebaby w restauracji, aby były najzdrowszy?

  • Wybieraj tortille, zamiast bułki
  • Sos jogurtowy będzie lepszy od tych na bazie majonezu.
  • Kurczak będzie lżejszy niż wieprzowina/baranina/wołowina.
  • Jeżeli możesz, weź dodatkowe warzywa.

Domowy kebab równie zdrowy i pyszny co kupny

W łatwy sposób można zrobić tzw. domowy kebab, chociaż lepszą nazwą będzie po prostu wrap. Wystarczy kupić tortillę, odpowiednie warzywa i drobiowe mięso. A jak można zrobić „odchudzoną wersję”?

  • Wybierz tortillę pełnoziarnistą.
  • Sos zrób na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego. Można śmiało zrobić z czosnkiem lub ziołami.
  • Obróbka mięsa – możesz pierś lub mięso z podudzia po prostu podsmażyć w całości, a potem szarpać. Tak samo w przypadku upieczenia mięsa. Możesz też po prostu drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie
  • Postaw na dużo świeżych warzyw typu ogórki, pomidory, czerwona cebula. Niektórzy dodają też paprykę.
  • Mix sałat lub sama sałata lodowa to dobre połączenie.

A tak wygląda Kebab King na prawobrzeżu Szczecina!