Udział Uniwersytetu Szczecińskiego w misji Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Sławosz Uznański-Wiśniewski jest już w kosmosie. Poleciał tam w ramach misji Axiom 4 (AX-4), która realizowana jest przez Europejską Agencję Kosmiczną. Celem jego załogi jest podróż na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS) i przeprowadzenie licznych eksperymentów naukowych, które obejmują takie dziedziny jak biologia, medycyna, fizyka, elektronika czy materiałoznawstwo. Jedno z badań będzie obejmowało eksperyment, w którym swój udział miał Uniwersytet Szczeciński.
Mowa o eksperymencie Yeast TradigradeDene, który został przygotowany przez interdyscyplinarny zespół koordynowany przez prof. dr hab. Ewę Szuszkiewicz z Instytutu Fizyki Uniwersytetu Szczecińskiego. W zespole znaleźli się również:
- dr hab. Franco Ferrari (Instytut Fizyki, Uniwersytet Szczeciński);
- dr hab. Nina Antos-Krzemińska (Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu);
- dr hab. Łukasz Kaczmarek (Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu);
- dr Andonis Karachitos (Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu);
- prof. dr hab. Hanna Kmita (Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu);
- dr hab. Izabela Poprawa (Uniwersytet Śląski w Katowicach).
Na czym będzie polegał eksperyment?
Pełna nazwa eksperymentu to "Zanim polecimy na Marsa: Czy niesporczaki mogą pomóc w ochronie innych organizmów w przestrzeni kosmicznej?". Badanie będzie polegało na przetestowanie przeżywalności zmodyfikowanych genetycznie drożdży, wzbogaconych dodatkowo białkiem niesporczaków. Kluczem będą warunki mikrograwitacji, które wskażą możliwości użycia drożdży jako biofabryk zarówno podczas podróży kosmicznych jak i na Marsie czy na Księżycu.
Wraz z eksperymentem Yeast TardigradeGene zrealizowanych zostanie sześć innych, które zostały zrealizowane przez polskie instytucje i firmy oraz zakontraktowane przez Europejską Agencję Kosmiczną.
