Niebezpieczne lody nad polskim morzem. Przekroczone normy bakterii w prawie połowie próbek

2025-07-17 9:06

Sanepid wykrył zbyt wysoki poziom enterobakterii w lodach w województwie zachodniopomorskim. Najwięcej odstąpień od normy stwierdzono w pasie nadmorskim. Dopuszczalny poziom tej bakterii został przekroczony w 49 proc. próbek lodów. Może to wskazywać na zły stan sanitarny urządzeń w lokalach.

Lody

i

Autor: Pixabay Lody

Przekroczone normy bakterii w lodach w Zachodniopomorskiem. Sanepid zbadał próbki

Lody to jeden z najczęściej wybieranych przysmaków latem, szczególnie nad morzem. W wielu punktach można kupić ich różne rodzaje. Jest to produkt otrzymywany z nabiału, ważnym jest więc, by był bezpieczny do spożycia i spełniał normy sanitarne. W takich normach nie znalazła się prawie połowa próbek lodów z województwa zachodniopomorskiego, którą przebadał sanepid. Szczególnie dużo uchybień odnotowano w pasie nadmorskim.

Kontrolne badania lodów przeprowadzano w miejscowościach najczęściej odwiedzanych przez turystów. Łącznie pobrano 205 próbek pochodzących z 41 partii lodów. W 100 próbkach stwierdzono przekroczenie poziomu bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. To drobnoustroju niechorobotwórcze, które mogą wskazywać na nieprawidłowy stan sanitarny urządzeń.

W lodach nie wykryto obecności salmonelli i listerii.

Enterobacteriaceae występują naturalnie w jelicie grubym człowieka. Ich obecność w żywności, zwłaszcza spożywanej przez osoby z obniżoną odpornością lub schorzeniami układu pokarmowego, może doprowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Polacy pokochali te lody na całego! Zachwycają smakiem i sposobem wykonania

Niebezpieczne lody nad morzem. Wydano decyzje administracyjne

W związku z wykrytymi nieprawidłowościami wydano 11 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności. Dotyczą one dokładnego mycia i dezynfekcji automatów do lodów, zobowiązani zostali do tego przedsiębiorcy. Muszą także przedstawić wyniki badań potwierdzające skuteczność tych działań. W niektórych przypadkach niezbędne będzie ponowne przeszkolenie personelu.

Wyniki kontroli są niepokojące, zwłaszcza że dotyczą produktu bardzo popularnego latem. Dlatego podjęliśmy szybkie działania administracyjne. Zależy nam na tym, by zarówno konsumenci, mieszkańcy, jak i turyści mogli korzystać z oferty gastronomicznej w sposób bezpiecznyprzekazała zachodniopomorski państwowy wojewódzki inspektor sanitarny Małgorzata Domagała-Dobrzycka.

Najwięcej uchybień odnotowano w powiatach:

  • gryfickim;
  • kamieńskim;
  • kołobrzeskim;
  • koszalińskim;
  • sławieńskim;
  • Świnoujściu.

Spośród 90 próbek pobranych w tych lokalizacjach, aż 50 nie spełniało norm sanitarnych.

Szczecin Radio ESKA Google News