Zatrucie pesto

i

Autor: Pixabay/Instagram doralice.goes

gastronomia

Niebezpieczny i popularny sos. Kobieta po zjedzeniu nabawiła się poważnych problemów zdrowotnych!

2023-09-28 12:02

Sosy są idealnym dodatkiem do makaronów. Kilka warzyw, ser i mamy pełnowartościowy obiad! Jednak ta kobieta zdecydowanie na dłuższy czas zrezygnuje z takich posiłków. Popularny sos jej poważnie zaszkodził! Przeczytaj szczegóły historii.

Zatruła się sosem z targu. Źle to się skończyło!

Doralice Carneiro Sobreira Goes z Brazylii postanowiła przyrządzić posiłek z pesto, a dokładniej z orzeszków piniowych. Nie zwróciła uwagę na brak daty przydatności. Jak się okazało, to był błąd.

Bazowała na tym, że żywność na targu powinna być zawsze świeża i dobra. Używała pesto regularnie do posiłków. 47-latka nie czuła różnicy w smaku, nie widziała też zmian w barwie czy aromacie. W pewnym momencie zaczęła odczuwać ogromne zmęczenie, miała problemy z oddychaniem i językiem.

Szybko udała się do szpitala. Po zaparkowaniu przy klinice jej ciało „wyłączyło się”. Sparaliżowało się w kilka sekund. Nie mogła poruszać nogami i rękami. Wyskoczyła z samochodu, krzyczała o pomoc. Pomogli jej pracownicy szpitala, którzy ją zauważyli i zabrali na oddział.

Po przeprowadzeniu badań okazało się, że w jej organizmie znajduje się toksyna – jad kiełbasiany. Wywołuje on trudności w oddychaniu, paraliż, a czasami nawet śmierć.

Dzięki odpowiedniej opiece lekarzy i podaniu szybko leków Doralice powoli zaczęła wracać do zdrowia. Przez ponad rok przebywało w szpitalu, przechodziła również rehabilitację. Obecnie jest w stanie samodzielnie żyć, ale uważa na to, co kupuje.

Zatrucie czy rotawirusy

Jak zrobić dobre pesto?

Dobre pesto to świetny dodatek do dań. W bardzo szybki sposób można z nim skomponować pełnowartościowy posiłek. W przypadku zakupu w sklepie warto patrzeć na datę ważności. Po otwarciu – na aromat i smak. Przez nieodpowiednie przechowywanie, pesto może się zepsuć.

A jaki jest tradycyjny przepis na zielone pesto?

  • Bazylia – 60 g,
  • orzeszki piniowe – 50 g,
  • parmezan – 40 g,
  • oliwa – około 75 ml,
  • opcjonalnie dwa ząbki czosnku.

Do tego przyprawy według uznania. Można orzeszki piniowe zastąpić nerkowcami.

Wzorowo bazylię powinno rozcierać się w moździerzu. Jednak z racji tego, że nie każdy go ma, można po prostu wszystkie produkty zblendować. Nie trzeba na gładki sos, jednak tutaj to już kwestia preferencji.

Pizza i makaron we Włoszech. Sprawdziła różnice!