![Szczecin Radio ESKA Google News](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-umW7-h2cb-LYFn_szczecin-radio-eska-google-news-664x442-nocrop.jpg)
Walentynki u Magdy Gessler. Tyle zapłacisz za kolację
Walentynki to idealne święto do spędzenia czasu z ukochanym, choć pamiętajmy - świętować warto cały rok, a nie tylko tego konkretnego dnia. Jak co roku, wiele restauracji przygotowuje na ten okres specjalną ofertę romantycznych kolacji. Wiele z nich zawiera specjalne produkty, a inne dodatkowe atrakcje.
"U Fukiera" należące do Magdy Gessler postanowiło w tym roku wybić się na rynku, nie tylko menu, ale i ceną. Zaproponowano dwa warianty
MENU I
- Koktajl mango-awokado z lekko pikantną krewetką pod pianką z pomarańczy;
- Aksamitny krem ze szparagów i szpinaku z nutą chili, obsypany chrustem z pora, oprószony pudrem z bekonu, do tego kawior ze słodkiej marchwi;
- Comber z sarny na kremowym purée z selera i karczochów i aromatycznym demi glace z palonych warzyw z dodatkiem jeżyn, w towarzystwie grzybów i jarmużu;
- Filet z jesiotra na makaronie z sepią, muśnięty miłosnym sosem z ostryg i muli, do tego pocałunek brokułów dekorowanych czerwonym kawiorem;
- Słodkie serce pełne truskawkowej rozkoszy z płynną niespodzianką w środku.
MENU II
- Tańcząca salsa z mango i awokado z ostrą papryką i pieczonym bakłażanem ukrytym pod pianką z pomarańczy;
- Aksamitny krem ze szparagów i szpinaku z nutą chili, obsypany chrustem z pora, do tego kawior ze słodkiej marchwi;
- Warzywny szaszlyk z grzybami shitake na delikatnym musie z selera i aromatycznym demi glace z palonych warzyw z wiśniową pianką i płatkami róż;
- Suszone pomidory, aromatyczny czosnek, szpinak i kruszone tofu z pistacjami splecione makaronem;
- Mocno owocowy sorbet na galaretce z wina i czerwonych owoców oblany karmelem z brandy.
Menu jest dosłownie cytowane ze strony "U Fukiera".
Kolacja u Magdy Gessler kosztuje 390 zł za osobę.
Michel Moran i Borys Szyc oferują tańsze Walentynki
Popularna Akademia należąca do Borysa Szyca przygotowała również specjalne 4-daniowe menu. Tutaj wybiera się jedno ze wskazanych dań. Dodatkowo pojawi się muzyka na żywo. Menu znajdziecie niżej.
PRZYSTAWKI:
- Vitello tonato;
- Tatar z tuńczyka z salsą paprykową;
- Krewetki w emulsji maślanej z warzywnym julienne;
- Spring rolls z kaczką i warzywami z sosem hoisin;
- Tatar z pomidorów z szalotką i kaparami.
ZUPY:
- Orientalny bulion z kaczki z warzywami;
- Krem z buraka i malin z kozim serem.
DANIA GŁÓWNE:
- Polędwica cielęca ala saltimbocca z puree z zielonego groszku, fondantem ziemniaczanym i sosem szałwiowym;
- Dorsz Skrei z puree z kalafiora i ratatuj z chorizo i cieciorki;
- Pierś z kaczki z puree z batata, praliną z kaczki i sosem korzennym;
- Łosoś Nori z domowym sosem teriyaki i majonezem wasabi;
- Przegrzebki z boczniaka z na puree z pietruszki i szpinakiem.
DESER:
- Beza z malinami;
- Eklera pistacjowa;
- Tarta wiśniowa.
Kolacja u Borysza Szyca kosztuje 290 zł za osobę.
Walentynkową propozycję ma również Michel Moran i jego Ma Maison. Przygotowano degustacyjne menu.
Amuse Bouche:
- St Jacques Carpaccio, krwista pomarańcza Yuzu.
- Raviolo z foie gras, trufla, sos porto.
Trou Normand:
- Skrej marynowany w miso, zielona papaja,
- Polędwica wołowa wellington,
- Creme brulee imbirowy.
Cena kolacji u Michela Morana kosztuje 265 zł za osobę.
Walentynki u Kuby Wojewódzkiego
Kuba Wojewódzki i jego Niewinni Czarodzieje TrzyZero także przygotowali menu walentynkowe.
Mięsne:
- Przegrzebki, marchew, awokado, pestki dyni, sos holenderski;
- Bulion z kaczki, rillettes z kaczki, wędzony twaróg, dzika róża, malina;
- Perliczka, polenta, szalotka, dziki brokuł, jus z perliczki, lubczyk;
- Truskawka, malina, werbena cytrynowa, zabajone, prosecco, czekolada gold.
Vege:
- Topinambur, biała czekolada, czosnek, tymianek;
- Wędzone orzechy nerkowca, chili, tapioka, cebulka, chrupiący seler;
- Chałka, palone masło, rukiew wodna, domowe kiszonki, zielone jabłko, lubczyk;
- Truskawka, malina, werbena cytrynowa, zabajone, prosecco, czekolada gold.
Cena u Kuby Wojewódzkiego waha się od 230 do 250 zł. Wyższa cena wynika z godziny oraz dodatkowej muzyki na żywo.