- W przypadku ryby świeżej, jeżeli mamy całą rybę, zwracamy uwagę przede wszystkim na skórę. Jej wygląd i barwa świadczy o świeżości produktu. Jeżeli skóra jest wyraźnie wybarwiona i błyszcząca, to mamy gwarancję, że ta ryba jest świeża. Z kolei jeżeli skóra jest matowa, pokryta śluzem, to zdecydowanie możemy stwierdzić, że ryba leży na przysłowiowej półce sklepowej od dłuższego czasu.
Polecany artykuł:
Jeżeli jednak nadal nie mamy pewności, warto sprawdzić świeżość ryby nieco dokładniej.
- Skrzela, które są mocno wybarwione, mają intensywny czerwony kolor, oznaczają, że kupujemy świeży produkt. Ponadto szukajmy ryb, których oczy są wypukłe, przezroczyste, z wyraźną źrenicą. Ryba, która traci świeżość ma wklęsłe oczy natomiast źrenica jest mało widoczna - dodaje Plewa.
Jeżeli podczas zakupów szczecinianie zobaczą, że dany produkt nie nadaje się do spożycia, mogą to zgłosić w szczecińskiej inspekcji.
Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!