Jak wyglądają ceny w Niechorzu? Ile zapłacimy za jedzenie?
Paragony grozy to nieodłączny element wakacyjnych obaw turystów, którzy decydują się wyjechać nad morze. Polskie nadmorskie miejscowości kojarzą się z zostawianiem setek złotych w restauracjach podczas rodzinnego obiadu. Sezon dopiero się zaczyna, ale para TikTokerów z konta Warto_zobaczyć przyjrzała się cenom w Niechorzu, jednym z nadmorskich kurortów województwa zachodniopomorskiego. W krótkim nagraniu przedstawiają oni ceny z różnych punktów gastronomicznych.
Tak prezentują się ceny w Niechorzu przedstawione przez Warto_zobaczyć na TikToku:
- gofr z Nutellą i owocami - 25 zł;
- wędzony halibut - 12 zł za 100 gramów;
- półlitrowe piwo - 15 zł;
- pizza - od 36 zł do 56 zł;
- mały lód "świderek" - 9 zł;
- magnesy - od 5 do 10 zł;
- zapiekanka - od 20 do 25 zł;
- meleks na terenie Niechorza - 15 zł;
- zestaw obiadowy: kotlet, frytki, sałatka - 36 zł.
Ceny nad morzem. Tanio czy drogo?
Film na platformie TikTok obejrzało już ponad 145 tysięcy osób. Pojawiło się również ponad 200 komentarzy, a większość z nich wyraża zaskoczenie obecnymi cenami jedzenia, usług czy pamiątek. Choć w filmie nie powiedziano, w których dokładnie miejscach sprawdzano ceny, widać że były one wybierane różnorodnie - cenniki nie pochodzą z jednego czy dwóch lokali.
Bardzo tanio, to na pewno nie cenny sprzed kilku lat? - pyta jedna z komentujących.
Autorzy odpowiadają, że film pokazuje obecne ceny, gdyż para znajduje się obecnie w Niechorzu.
Normalne ceny :-) Morze wcale nie jest drogie,nie wiem skąd taka nagonka - podkreśla komentujący nagranie.
Pojawiły się również głosy, które negatywnie odnoszą się do cen nad morzem. Wskazują one na to, że czerwiec nie jest szczytem sezonu, a prawdziwe zderzenie z większymi kwotami pojawi się w lipcu i sierpniu. Jeden z komentujących podkreśla, że nie jest ukazana średnia cen, a jedynie wybrana pozycja z wybranego lokalu. Pojawiają się także argumenty o samej lokalizacji - Niechorze ma być tańsze niż inne nadmorskie miejscowości.
Jak będzie z cenami w sezonie? O tym przekonamy się już niedługo.
