Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 2 im. dr. Czesława Piskorskiego w Szczecinie to szkoła z ponad 60-letnią historią. Zmodernizowanie i wyposażenie sali gastronomicznej to nie tylko ważny krok w rozwoju placówki, ale również wydarzenie o wymiarze lokalnym: po raz pierwszy w regionie prywatna firma – Asprod SA ze Szczecina – objęła patronat nad szkolną pracownią gastronomiczną, finansując jej gruntowny remont i deklarując stałe wsparcie.
Partnerstwo edukacji i biznesu
Znana Piekarnia – Cukiernia Asprod, od lat angażuje się w inicjatywy społeczne, edukacyjne i ekologiczne. Wiele z tych kooperacji ma charakter cykliczny – tak właśnie było w przypadku zaangażowania w wojewódzki konkurs gastronomiczny, organizowany przez SOSW nr 2. Przedstawiciele Asprodu byli członkami jury w konkursie, dzięki czemu mieli okazję poznać realia życia szkoły, jej uczniów oraz kadrę. - Te spotkania uświadomiły nam skalę potrzeb – mówi Anna Łukasik, dyrektor marketingu Asprod. – a że dobroczynność mamy wpisaną w nasze DNA, już kiedy po raz pierwszy odwiedziliśmy tę szkołę, wiedzieliśmy, że trzeba działać. Miejsce, w którym młodzież zdobywa zawód i kształtuje swoje pasje, zasługiwało na nowoczesne oblicze. Uznaliśmy, że nasze dotychczasowe zaangażowanie wymaga wzmocnienia – dodaje.
Nowoczesna przestrzeń dla młodych kucharzy i cukierników
Sala gastronomiczna SOSW nr 2 to miejsce szczególne. To tutaj kształcą się przyszli kucharze i cukiernicy – także młodzież z niepełnosprawnością intelektualną oraz ze spektrum autyzmu, dla których szkoła w ostatnich latach stworzyła specjalistyczne kierunki. Dzięki poprawie warunków kształcenia praktycznego, uczniowie będą mogli uczyć się w warunkach zbliżonych do realiów zawodowych. – Chcemy, by młodzi ludzie już teraz czuli, że są częścią branży, która ma wspaniałe tradycje, ale także i przyszłość. Nasz patronat oznacza również wspólne działania – od celebrowanego przez nas Dnia Chleba w październiku po świąteczny konkurs na najpiękniejszy piernik. Będziemy tu obecni i aktywni, by wspierać uczniów nie tylko w nauce zawodu, ale też w budowaniu pewności siebie – zapewniła podczas uroczystości Anna Łukasik.
Wydarzenie z udziałem władz miasta
Otwarcie pracowni zgromadziło licznych gości – w tym Michała Przepierę, wiceprezydenta Szczecina, przedstawicieli Wydziału Oświaty Urzędu Miasta w Szczecinie, władz szkoły, uczniów i mediów. Uroczystość była okazją do podkreślenia roli edukacji zawodowej w integracji społecznej i zawodowej osób z niepełnosprawnościami. – Zależy nam, by głośno mówić o potrzebach SOSW nr 2. Ta placówka wykonuje ogromną pracę, a my chcemy być ambasadorem jej misji w lokalnej społeczności. Jesteśmy przekonani, że razem możemy zrobić wiele dobrego – podkreśliła Anna Łukasik.
Dla uczniów współpraca z Asprod SA to szansa na naukę w warunkach profesjonalnej pracowni, dla szkoły – możliwość dalszego rozwoju, a dla regionu – przykład, że współpraca edukacji i biznesu przynosi wymierne efekty. To pierwsza tego typu inicjatywa w regionie i, jak podkreślają uczestnicy uroczystości, być może początek nowego modelu wsparcia szkolnictwa branżowego w Szczecinie.
O SPECJALNYM OŚRODKU SZKOLNO-WYCHOWAWCZYM NR 2
Od 63 lat Ośrodek zajmuje się nauczaniem młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną. To miejsce, gdzie kształtuje się nie tylko umiejętności zawodowe, ale również rozwija się samoświadomość, pozwalając uczniom odkrywać własne talenty i możliwości. Każdego dnia nauczyciele i pracownicy Ośrodka inspirują do poszukiwania nowych dróg rozwoju i pokonywania wszelkich wyzwań, między innymi poprzez kształcenie na kierunkach zawodowych, takich jak: cukiernik, kucharz, pracownik pomocniczy gastronomii.
Młodzież ze spektrum autyzmu, która chciałaby rozwijać umiejętności zawodowe, dotąd miała problemy ze znalezieniem przyjaznej placówki. Dlatego też w roku szkolnym 2022/2023 w SOSW uruchomiono kierunek kucharz dla uczniów z normą intelektualną ze spektrum autyzmu. W tym roku pierwsi absolwenci „wyruszyli w świat”.
Od 2012 r. organizowany jest tu konkurs „Najlepszy w zawodzie”, a od 2019 r. - Wojewódzki Integracyjny Konkurs Gastronomiczny, w którym bierze udział młodzież niepełnosprawna intelektualnie, z wadą słuchu, niedostosowaniem społecznym, spektrum autyzmu. Konkursy tematycznie związane są z piekarnictwem i cukiernictwem. SOSW znane jest także ze współpracy z wieloma instytucjami Szczecina. Młodzież pod kierunkiem nauczycieli przygotowuje oprawę gastronomiczną różnych uroczystości i imprez szkolnych. Szkoła świadczyła również usługi cateringowe między innymi podczas rozdania nagród prezydenta miasta z okazji Dnia Edukacji Narodowej.
O FIRMIE ASPROD SA
Asprod to działająca od 1991 roku firma ze Szczecina, specjalizująca się w produkcji pieczywa, wyrobów cukierniczych i przekąsek. Oferta Asprodu to także rzemieślnicze wyroby z własnej pracowni, takie jak kawa, praliny czy lody. Firma dysponuje siecią 90 sklepów w województwach: zachodniopomorskim, lubuskim i wielkopolskim - wśród nich można znaleźć formaty śniadaniowo-kawiarniane oraz drive-thru.